Pitkäjärven nuorisoseura juhlisti satavuotiasta itsenäisyyttä

Pitkäjärven nuorisoseuran järjestämä Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhla keräsi koolle suuren määrän nuorisoseuran jäseniä, kyläläisiä ja kutsuvieraita.

Ensin saapuvat liput. Pianisti aloittaa Maamme-laulun ja pian sali yhtyy lauluun.

Pitkäjärven kylällä Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi sai huipennuksensa 9.12. nuorisoseurantalo Lehtolassa järjestetyssä kyläjuhlassa.
Alkuseremonioiden jälkeen juhlaväki sai rauhoittua runsaaseen keskusteluun, kunnes oli aika käydä juhlaruokailuun. Paikallisen Vallesmanni-ravintolan pitoantimet olivat niin sanotusti viimeisen päälle.

Ruokailun jälkeen oli vuorossa yhteislaulua Annika Arvosen, 17, ja Hilma Keskisen, 15, säestyksellä. Ohjelmallisuuksien välissä oli mahdollista tutustua Pitkäjärven kylän ja nuorisoseuran historiaa esittelevään valokuvanäyttelyyn. Seinillä oli myös lasten ja nuorten tekemää kuvataidetta eri vuosilta. Itsensä kuvauttaminen Suomi 100 -koristellun valokuvausseinän edessä oli myös suosittua puuhaa.

Kahvittelun jälkeen lavalle nousi kesäasukas ja todellinen ballerina Isla Lehtinen, 6. Hän oli valinnut esitettäväkseen osan Tšaikovskin Pähkinänsärkijästä. Hyppyosiot meinasivat unohtua, mutta onneksi isä-Janne muistutti oikeissa kohdissa.

Virallisessa osiossa, eli nuorisoseuran tervehdyksessä, seuran pitkäaikainen rahastonhoitaja ja entinen puheenjohtaja Ari Keskinen kertoi seuran ja seurantalon historiasta. Puheen lopuksi nykyinen puheenjohtaja Tatu Arvonen yllätettiin täysin, palkitsemalla hänet Nuorisoseuraliiton kunniamerkillä useamman vuosikymmenen jatkuneesta aktiivisesta nuorisoseuraurasta.

Puheessa Suomelle Jere Ojanen, 28, pohti Suomea 100 vuotta sitten, tänä päivänä ja 100 vuoden päästä tulevaisuudessa. Lopuksi hän toivoi, ettei enää lyötäisi päätä Karjalan mäntyyn.

Loppuhuipennuksena koettiin Anna Arvosen, 10, Eero Keskisen, 12, Elsa Keskisen, 8, ja Amanda Juseliuksen, 13, räväkkä vitsikimara, joka sai yleisön nauramaan kyyneleet silmissä.

Tapahtuman ohjelmasta vastasivat kokonaisuudessaan seuraan kuuluvat nuoret aikuiset ja lapset. Myös itse idea ja aloite tapahtumaan tuli uudelta polvelta, seuran parikymppisiltä jäseniltä. Kesän lopulla ajatusta alettiin jalostaa tapahtumaksi. Nuorisoseuran hallitus ja vanhempi kaarti innostuivat ideasta välittömästi. Itse järjestämisestäkin selvittiin ilman suurempia sukupolvien välisiä erimielisyyksiä!

Suunnittelussa ja järjestämisessä oli siis väkeä lapsista eläkeläisiin. Lisäksi osa nuorista aikuisista järjestäjistä oli paikkakunnalta jo pois muuttaneita jäseniä, jotka ilahduttavasti haluavat olla mukana kylän toiminnassa.

Ideana oli järjestää nimenomaan juhlava, mutta helposti lähestyttävä tapahtuma koko kylälle. Siinä mitä ilmeisimmin onnistuttiin. Osallistujamäärä yllätti järjestäjät: paikalla oli lopulta lähemmäs 80 henkeä. Mainiota oli myös nuorison aktivoituminen, sillä reilu kolmannes osallistujista oli alle 30-vuotiaita. Juhlan aikana pohdittiin, että näin suurta määrää eri-ikäisiä kyläläisiä ei ollut kokoontunut juhlimaan ja viettämään aikaa yhdessä nuorisoseuran kutsumana vuosikymmeniin.

Alueen viimeisen kyläkoulun tultua lakkautetuksi ovat nuorten kevät-, joulu- ja äitienpäiväjuhlia varten tekemät ohjelmanumerot ovat jääneet pois seurantalon vuodenkierrosta. Satavuotisjuhla oli omiaan myös herättelemään henkiin perinteisiä nuorisoseuran juhlia, joihin on kuulunut vastaavanlaisia ohjelmanumeroita sekä soittoa ja laulua.

Siis seuraavia kyläjuhlia odotellessa!

Kuva Ari Keskinen