Sirkusharrastajien viikonloppu

Sirkusharrastajien viikonloppu järjestettiin 10.-11.11. Lahdessa Koulutuskeskus Salpauksen sirkuskeskuksella, samaan aikaan alasalissa olleen pedagogisen ohjaajakoulutuksen kanssa. Tapahtuman suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi nuorten vaikuttamisryhmä Sirkumentti. Toteutukseen saatiin Suomen Nuorisoseurojen sekä Kansalaisfoorumin avustusta. Tapahtuman tavoitteena oli aktivoida Suomen sirkusharrastajia ja antaa heille mahdollisuus vaikuttaa Suomen Nuorisosirkusliiton (SNSL) toimintaan sekä tuleviin tapahtumiin. Tapahtumassa myös heräteltiin nuoria pohtimaan, miten he voivat vaikuttaa oman sirkuskoulunsa toimintaan.

Sirkusharrastajien viikonloppuun osallistui 19 nuorta kahdeksasta eri sirkuskoulusta. Sirkusharrastajien viikonloppu oli ensimmäinen tämänkaltainen tapahtuma Suomessa. Tapahtumassa kerättiin toiveita ensi kesän 2018 sirkusleiristä, ja niitä pyritään toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan. Tapahtumassa pohdittiin myös, miten sosiaalisen median avulla voisi lisätä kontaktia sirkusharrastajien välillä. Ideoinnin seurauksena Facebookiin luotiin uusi ryhmä Suomen sirkusnuoret. Se on tarkoitettu kaikkien Suomen nuorten sirkusharrastajien väliseen yhteydenpitoon. Tarkoitus on keskustella matalalla kynnyksellä mistä tahansa sirkukseen liittyvästä: ryhmässä voi esimerkiksi jakaa temppuja, pyytää vinkkejä muilta harrastajilta tai vaikka etsiä esiintyjiä oman sirkuskoulun Open Stageen. Ryhmä on tarkoitettu vain harrastajille, ei sirkusopettajille tai -ohjaajille.

Kaiken kaikkiaan tapahtumassa oli rento fiilis. Keskustelun ja ideoinnin lisäksi välillä leikittiin sirkusleikkejä ja tutustuttiin vapaasti muihin osallistujiin. Tapahtuman lopussa kerätyn palautteen mukaan jokainen osallistunut nuori voisi tulla tapahtumaan uudelleen. Sirkumentin suunnitelmissa onkin järjestää samantyyppinen tapahtuma myös ensi vuonna, mahdollisesti vielä hiukan isommassa mittakaavassa.

Viikonlopun päätteeksi Sirkumenttiin rekrytoitiin kolme uutta jäsentä Aino Zohar (Sirkus Pisara), Emma Ollikainen (Espoon esittävän taiteen koulu) sekä Lotta Riikonen (Hakasirkus). Onnittelut mukaan päässeille!

Tapahtumaan osallistuneiden kommentteja: (nämä ehkä erilliseen laatikkoon tms.?)

“Alusta asti kaikki oli hyvällä fiiliksellä ja uusia tuttavuuksia sai ensimmäisestä leikeistä alkaen. Jäi fiilis että oikeasti pääsi vaikuttamaan SNSL:n toimintaan ja tuomaan ideoita esille.”

“Oli hienoa päästä osallistumaan tämän kaltaisen tapahtumaan. Mukaan tarttui paljon uusia ideoita ja selkeni kuinka käytännön tasolla todella on mahdollista päästä mukaan vaikuttamiseen.”

“Oli mahtavaa kun kerrankin todella pääsi tutustumaan muihin harrastajiin.”

“Tosi hyvä fiilis tästä! Tuli heti sellanen olo, että pääsee vaikuttamaan ja suunnittelemaan itselle kiinnostavia asioita.”

“Oli tosi kivaa saada tutustua sirkusharrastajiin muista sirkuskouluista! Saatiin myös vaihdettua yhteystietoja, että voidaan toivottavasti tulevaisuudessa sopia esim. yhteistreenejä.”